Resa jorden runt

Resa klimatvänligtResa klimatvänligt

RestipsRestips

Få råd med drömresan

Det som främst avgör om drömresan bara blir en dröm eller verklighet är naturligtvis pengar. Det kostar att resa. Om du har ett jobb kan du också behöva begära tjänstledigt för att vara ute riktigt länge. Men det är värt det. Här kommer tipsen på hur du får råd med drömresan.

Du kan lyckas

Först och främst: det är många som lyckats resa jorden runt utan att vara miljonärer, ha vunnit på Lotto eller som lever på aktieavkastning. Det finns tusentals helt vanliga Svenssons som lyckats, vilket betyder att också du kan uppnå drömmen. Det finns rent av ”vanliga” familjer som reser jorden runt med sina barn. För att leva ett spännande liv måste du ta tag i saker och göra verklighet av dem själv. Det är så du kommer uppnå dina drömmar. Det är också klokt att lyssna på de som gått före dig: hur har andra gjort för att kunna göra en jorden runt-resa eller vara hemifrån i över ett halvår?

Planera och spara

För att lyckas måste du börja planera din resa. Hur mycket kommer det att kosta? Hur mycket kan du lägga undan varje månad? Hur lång tid kommer det att ta att spara ihop till resan? Om det känns som om det kommer att ta flera år innan du verkligen fått ihop nog med pengar, och att du under tiden inte kommer ha råd med något roligt under vardagen, kan det vara smart att öka dina inkomster. Snabbaste sättet att spara ihop till något är genom att minska på utgifterna och öka inkomsterna. Kan du jobba extra? Gå igenom hela ditt hem, rensa och sälj. Det är många som har flera tusenlappar liggande utan att de vet om det. Det kommer också gå snabbare att spara ihop till resan om du verkligen drar ner på allt under en kortare tid, än att du låter det ta för lång tid.

Starta ett företag och öka inkomsterna

Du kan också tjäna mer pengar genom att starta ett företag, alltså skaffa F-skattsedel hos Skatteverket, och sälja dina tjänster. Du kan tjäna ganska mycket genom att bara erbjuda städning, hundpromenader eller att klippa gräset. Det är många som gärna betalar för att få praktiska tjänster utförda. Du tjänar inte bara mer pengar, ofta kan du rent av tjäna mer per timme än på ditt vanliga jobb. Ett annat sätt är att skapa någon slags internetinkomst, som en nischad blogg, en webbshop eller att arbeta extra som konsult inom ett område som du kan mycket om.

Lär dig resa billigt

Personer som reser mycket reser ofta tämligen billigt. Under tiden som du planerar din resa behöver du också lära dig knepen hur du reser utan att betala en krona mer än nödvändigt. Du måste planera resan själv, hitta billiga boenden och även komma på både när och hur du enklast och mest ekonomiskt tar dig mellan olika platser. Men det är en del av resan: din drömresa börjar redan hemma vid köksbordet, när du planerar och ser hur din reskassa ökar månad för månad.

Vilka länder ska du resa till?

Det är inte bara härligt att resa, även planeringen av resan är rolig. Din stora resa börjar redan hemma vid köksbordet. Tänk igenom vilka länder du verkligen vill besöka och försök skapa en så bra resväg som möjligt.

Klassikern

Det finns flera varianter på jorden runt-klassiker, men den allmänna klassikern går österut. Från Sverige till billiga Sydostasien, som Thailand och Indien. Ner förbi Bali till Australien och Nya Zeeland. Vissa flyger sedan vidare till Sydamerika för att avsluta med USA, medan andra åker direkt till USA. Fijiöarna är också ett vanligt ställe att stanna till på. Det finns många fördelar med att åka en klassisk backpackertur: det är många som gjort det tidigare, så du hittar mycket information. Om det är första gången som du ska iväg och resa, och om du känner dig som en riktig nybörjare, kan det vara smart att satsa på klassikern. När du väl gjort en längre resa kommer du vara biten för livet, så du behöver inte oroa dig för att du inte kommer att våga åka till länder som du missat under första turen.

Resa öst eller väst?

Först och främst måste du ju inte resa österut. Det går lika bra att resa västerut, alltså att börja med Nordamerika. I alla fall nästan. Ofta är det billigare att resa österut än västerut. En till anledning att avsluta med USA (Kanada) är att det är dyrare att turista i Nordamerika (västvärlden), än på övriga kontinenter. Genom att avsluta i USA kan du bara använda pengarna som finns kvar. Istället för att du använder upp en massa pengar i början och har mindre kvar när du kommer till de billigare länderna.

Skapa egen resa

Om du ska skapa en egen resrutt kan det vara smart att först läsa på mycket. Du hittar mycket tips och inspiration på både resbloggar och resvloggar, men också på tidningssajter som Aftonbladet och Expressen och naturligtvis resemagasin som Vagabond. Titta runt, hör med andra som rest och samla massor av tips. Sedan måste du/ni bestämma er för era måsten, de ställen eller äventyr som ni verkligen vill uppleva. Om ni har fler önskemål än tid och pengar kan det vara klokt att skippa vissa saker denna gång. Det kan vara svårt att både hinna Indien, Thailand, Australien, tropiska öar, Brasilien, Sydafrika, Kenya och USA på tre månader. Skapa en resa som både fungerar ekonomiskt och logistiskt, så tar du/ni de andra äventyren om ett par år.

Så blir resan verkligen av

Det är en sak att drömma om att göra en riktigt lång resa, och att resan blir verklighet. Här kommer tipsen för att du verkligen ska ta dig ut i världen och få uppleva nya äventyr.

Resan: ett projekt

Personer som uppnår mycket i livet, vare sig det handlar om att resa, springa lopp eller starta företag, är personer som lyckas fullborda projekt. En resa är ett projekt, alltså ett mål som du ska uppnå. Genom att tänka på din resa som ett projekt så kommer det att bli mycket mer hanterbart. För det första måste du fatta ett medvetet beslut om att du ska ut och resa. Sedan måste du besluta dig för var du vill åka och hur stor budget du behöver. Pengar är ju ofta det som styr hur länge vi kan vara ute på en resa. Det kan också vara klokt att göra en mindre resa som verkligen blir av, än att försöka uppnå en ouppnåelig dröm. Om du bara har råd och möjlighet att vara borta i en månad i Indien och Thailand, så satsar du på det och genomför din resa. Många gånger kan det faktiskt vara rädsla som gör att vi inte vågar göra saker. Så ibland behöver vi bara kasta oss ut i olika äventyr.

Hitta inspiration

Under tiden som du planerar din resa och sparar ihop pengar är det smart att gå ut på Vagabond och andra resemagasin för att hitta mycket inspiration och kunskap. När vi läser om personer som har varit ute och rest i tre månader, kanske människor som har samma yrke som oss själva, blir det mycket lättare att tro att också vi kan klara av det. Känner du en person som har rest mycket så kommer den troligtvis också att älska att du ställer frågor och få ge dig råd.

Kan du resa jorden runt med tåg?

Om du älskar att resa, samtidigt som du vill lämna så få klimatavtryck som möjligt, är tåg ett gott alternativ. Men hur långt kan du resa med tåg? Tar du dig jorden runt?

Från Sverige till Asien

Det är lätt att ta tåget från Sverige ut i Europa. Du börjar med SJ för att sedan åka med de andra ländernas tågföretag. Från Europa kan du kombinera tåg, buss och båt för att ta dig till både Mellanöstern och Afrika. För att ta sig till Asien är det absolut lättaste att åka transsibiriska järnvägen. Med transsibiriska järnvägen kan du både ta dig till Kina och sedan med båt vidare till både Japan och Nordamerika. Du kan också fortsätta från Kina ner till Sydostasien. Du kan alltså ta tåget till Thailand om du vill. För att besöka Australien behöver du kombinera båt och tåg genom Malaysia och Indonesien.

Den amerikanska kontinenten

Med transsibiriska järnvägen och båt till Alaska kan du sedan ta tåget genom hela Nordamerika, Latinamerika och sedan ner till Sydamerika. Vissa sträckor kan du behöva åka buss istället för tåg, men utifrån klimatskäl är ju buss mycket bra.

Så blir bussresan till kontinenten riktigt bekväm

Det är enkelt och billigt att resa med buss. Men om du ska göra en längre resa, som ner till kontinenten, kan tanken på att åka med buss kännas lite jobbig. Men med rätt planering kan även längre bussresor bli riktigt mysiga och sköna.

Den klimatvänliga bussen

Istället för att ta flyget från Arlanda så beslutar du dig för att ta bussen från Cityterminalen för att ta dig ut i Europa. Att flyga går snabbt och är relativt bekvämt, men påverkar klimatet mycket. Den miljövänliga bussen tar däremot mycket längre tid, vilket är en av orsakerna till att många väljer bort just buss.

Bekväm bussresa

När du bokar din bussbiljett är det bra om du kan boka säte i förväg. Vissa bussbolag erbjuder dig också att boka sätet bredvid dig till en mindre kostnad. Gör det! Det är mycket bekvämare att ha två säten när du ska sova. För det andra ska du ta med dig extra filt eller rejält med kläder, då det ofta är tämligen kallt i bussar på grund av AC. Ta också med dig en kudde och något att äta och dricka. Njut sedan av att du hinner se så mycket mer under din resa, än om du tagit flyget.

Upptäck Sverige

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Allt från fjäll i norr till mysiga stugor och sjöar, en vacker huvudstad och flera skärgårdar.

Naturen

Under sista åren har det blivit riktigt populärt att svemestra, att semestra i Sverige. Coronapandemin har gjort att än fler upptäckt vilket vackert land vi bor i. Sverige är ett väldigt bra turistmål för dig som älskar natur och äventyr. Att vandra i fjällen är en oförglömlig upplevelse. Ett tips till dig som vill ha en riktig utmaning är att vandra Kungsleden. Kungsleden är en 45 mil lång vandringsled som du kan dela upp i olika etapper. Du börjar vid Kungsporten i Abisko och slutar vandringen i Hemmavan. Sverige är också ett bra land för dig som gillar att paddla kanot och vill se mycket djurliv. Om du inte har en egen sommarstuga är det smart att hyra en stuga för sommaren. Ett skönt sätt att både uppleva natur och få möjlighet till mycket rekreation.

Cityliv

I ett internationellt perspektiv har Sverige inte så stora städer, men både Stockholm och Göteborg har verkligen sin charm. Våra två största städer har också båda skärgård, och du kan lätt kombinera city och natur. Utbudet av intressanta kaféer, restauranger och museum är också stort. Sverige gör sig klart bäst på sommaren, men cityresor är att föredra på hösten och våren, då det är färre turister.

Äventyr

Om du gillar äventyr finns det äventyrsparker, bad och möjlighet till både bergsklättring och forsränning. Eller så väljer du att cykla genom landet. Ett tips är att vandra eller cykla Vasaloppet sommartid. Perfekt för dig som suttit framför tv:n och sett loppet, men aldrig genomfört de nio milen skidåkning.

Packa rätt för weekendresan med tjejgänget

Ska du ut och resa med dina kompisar? Det är roligt att få göra en weekendresa tillsammans med vännerna, äta gott, gå på ett evenemang, bara umgås och shoppa.

Packa rätt

Det är en härlig känsla att komma till Arlanda och få ta flyget tillsammans med bästa vännerna. Men du vill gärna ha med dig allt som du behöver, utan att samtidigt släpa på något extra. Ett tips är att du kollar igenom din garderob och tar med dig kläder som matchar varandra. Se till att din cardigan både fungerar till klänningen, kjolen eller byxorna. Detsamma gäller skor. Ta med dig både bekväma och snygga skor. Det är också smart att ta med sig en sjal. Du kan både ha den som halsduk, som en extra cardigan om du sitter på en kylig uteservering eller om det är kallt på flyget.

Kabinväska

Det kan vara klokt om ni som gäng kommer överens om hur mycket som ni ska ta med er. Alltså om ni bara ska ta med en varsin kabinväska eller använda större resväskor. Om alla använder kabinväskor kommer ni att kunna tar er snabbare från flygplatsen till ert resmål. För en helg räcker det ofta med en kabinväska, samt en lite större handväska.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

orbisresor.se – Allt du behöver veta om resororbisresor.se – Allt du behöver veta om resor