Beställ vin och upptäck världen

Coronapandemin, flygskam och höjda bränslepriser har gjort att allt fler valt att resa mindre. Som tur är finns det nya innovativa sätt att upptäcka nya platser utan att du ens behöver lämna hemmet. Genom att beställa vin med hemleverans från Vinoteket kan du testa viner från världens alla hörn. Här hittar du de bästa tipsen.

Testa viner från gamla världen

När man pratar om vin delar man ofta in vinvärlden i den ”gamla” och ”nya” världen. Den gamla världen är främst traditionella vinländer i Europa och de vintillverkande länderna kring Svarta havet. Länder som tillhör den ”gamla världen” är Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Tyskland, Österrike, Grekland och Ungern. Ofta inkluderas även Israel, Kroatien, Slovakien, Slovenien, Cypern, Moldavien, Makedonien och Georgien i den här gruppen.

Viner från den gamla världen är inte nödvändigtvis bättre än den nya världen, men stor vikt läggs på inhemska druvor och traditionella tillverkningsmetoder. Inte sällan är det flera generationer som tillverkat vin på samma vingård. Genom att beställa vin med hemleverans kan du upptäcka den gamla vinvärlden utan att ens behöva lämna hemmet. Hos Vinoteket hittar du ett brett sortiment av franska, tyska, spanska och italienska viner. Om du inte vet var du ska börja kan du med fördel beställa vin från några av de mest klassiska vinregionerna, exempelvis Champagne, Rioja, Bordeaux, Piedmont, Bourgogne, Toscana, Alsace, Douro och Mosel.

Testa viner från nya världen

Den nya världen producerar också högkvalitativa viner, men produktionen är nyare än i gamla världen. Många av länderna som ingår i den nya världen koloniserades av vinländerna i Europa för lång tid sedan. Kolonisatörerna tog med sig vinrankor, kunskap och utrustning. Det är dock först de senaste 100 åren som många av länderna i den nya världen på riktigt kommit igång med sin vintillverkning.

Länder som ingår i den nya världen inkluderar främst USA, Sydafrika, Chile, Australien, Nya Zeeland och Argentina. Numera räknas även Kanada, Mexiko, Uruguay, Indien och Kina till nya världen. Typiskt för viner från nya världen är att de oftast är fruktigare och ibland rikare än viner från gamla världen. Ofta beskrivs de som enklare och mer ”rakt på sak”. Det finns massor med viner från den nya världen som håller mycket hög kvalitet. Faktum är att nya världen oftast är mer öppna för förändringar och förbättringar medan den gamla världen håller fast vid de traditionella tillverkningsmetoderna. Beställ vin med hemleverans så kan du jämföra hur viner från den gamla världen skiljer sig från viner från den nya världen.

Previous article

Kombinera resa med jobb

Next article

Res utan bekymmer