Få råd med drömresan

Det som främst avgör om drömresan bara blir en dröm eller verklighet är naturligtvis pengar. Det kostar att resa. Om du har ett jobb kan du också behöva begära tjänstledigt för att vara ute riktigt länge. Men det är värt det. Här kommer tipsen på hur du får råd med drömresan.

Du kan lyckas

Först och främst: det är många som lyckats resa jorden runt utan att vara miljonärer, ha vunnit på Lotto eller som lever på aktieavkastning. Det finns tusentals helt vanliga Svenssons som lyckats, vilket betyder att också du kan uppnå drömmen. Det finns rent av ”vanliga” familjer som reser jorden runt med sina barn. För att leva ett spännande liv måste du ta tag i saker och göra verklighet av dem själv. Det är så du kommer uppnå dina drömmar. Det är också klokt att lyssna på de som gått före dig: hur har andra gjort för att kunna göra en jorden runt-resa eller vara hemifrån i över ett halvår?

Planera och spara

För att lyckas måste du börja planera din resa. Hur mycket kommer det att kosta? Hur mycket kan du lägga undan varje månad? Hur lång tid kommer det att ta att spara ihop till resan? Om det känns som om det kommer att ta flera år innan du verkligen fått ihop nog med pengar, och att du under tiden inte kommer ha råd med något roligt under vardagen, kan det vara smart att öka dina inkomster. Snabbaste sättet att spara ihop till något är genom att minska på utgifterna och öka inkomsterna. Kan du jobba extra? Gå igenom hela ditt hem, rensa och sälj. Det är många som har flera tusenlappar liggande utan att de vet om det. Det kommer också gå snabbare att spara ihop till resan om du verkligen drar ner på allt under en kortare tid, än att du låter det ta för lång tid.

Starta ett företag och öka inkomsterna

Du kan också tjäna mer pengar genom att starta ett företag, alltså skaffa F-skattsedel hos Skatteverket, och sälja dina tjänster. Du kan tjäna ganska mycket genom att bara erbjuda städning, hundpromenader eller att klippa gräset. Det är många som gärna betalar för att få praktiska tjänster utförda. Du tjänar inte bara mer pengar, ofta kan du rent av tjäna mer per timme än på ditt vanliga jobb. Ett annat sätt är att skapa någon slags internetinkomst, som en nischad blogg, en webbshop eller att arbeta extra som konsult inom ett område som du kan mycket om.

Lär dig resa billigt

Personer som reser mycket reser ofta tämligen billigt. Under tiden som du planerar din resa behöver du också lära dig knepen hur du reser utan att betala en krona mer än nödvändigt. Du måste planera resan själv, hitta billiga boenden och även komma på både när och hur du enklast och mest ekonomiskt tar dig mellan olika platser. Men det är en del av resan: din drömresa börjar redan hemma vid köksbordet, när du planerar och ser hur din reskassa ökar månad för månad.