Kan du resa jorden runt med tåg?

Om du älskar att resa, samtidigt som du vill lämna så få klimatavtryck som möjligt, är tåg ett gott alternativ. Men hur långt kan du resa med tåg? Tar du dig jorden runt?

Från Sverige till Asien

Det är lätt att ta tåget från Sverige ut i Europa. Du börjar med SJ för att sedan åka med de andra ländernas tågföretag. Från Europa kan du kombinera tåg, buss och båt för att ta dig till både Mellanöstern och Afrika. För att ta sig till Asien är det absolut lättaste att åka transsibiriska järnvägen. Med transsibiriska järnvägen kan du både ta dig till Kina och sedan med båt vidare till både Japan och Nordamerika. Du kan också fortsätta från Kina ner till Sydostasien. Du kan alltså ta tåget till Thailand om du vill. För att besöka Australien behöver du kombinera båt och tåg genom Malaysia och Indonesien.

Den amerikanska kontinenten

Med transsibiriska järnvägen och båt till Alaska kan du sedan ta tåget genom hela Nordamerika, Latinamerika och sedan ner till Sydamerika. Vissa sträckor kan du behöva åka buss istället för tåg, men utifrån klimatskäl är ju buss mycket bra.