Gör ett klipp – köp bostad på resan

Har du rest till ett land som du aldrig har besökt tidigare och som du nu är blixtförälskad i eller har du kanske varit på platsen många gånger förut, just för att du älskar den? Att vi har möjligheten att resa mellan länder på ett enkelt och smidigt sätt har gjort att allt fler har börjat upptäcka att det finns mer att hämta utanför Sveriges gränser. Det kan t.ex. handla om andra kulturer och traditioner som man föredrar, varmare väder och klimat eller religioner som lockar.

Visst kan det kännas svårt behöva dra sig hemåt efter en skön semester i Medelhavet eller på annan plats som du verkligen trivs bra på, men du behöver faktiskt inte åka för alltid. Idag väljer allt fler människor att faktiskt titta på vilka möjligheter det finns till smidiga och bra bostadsköp. En bostad utomlands kan användas året runt för den som vill flytta helt och hållet, men den kan också användas som en semesterbostad eller som en investering för den som planerar att hyra ut.

Köpa bostad på resan – att tänka på

Det finns en hel del saker som är viktiga att tänka på om du planerar att köpa bostäder i ett annat land. Bostadsmarknaden ser sällan ut som här i Sverige och reglerna kan variera ganska så kraftigt. Här delar vi med oss av våra absolut bästa tips när du vill köpa en bostad på resan och ha en plats som du kan besöka om och om igen.

  • Välj med omsorg – Vi förstår att du kan ha förälskat dig i ett specifikt land, men var inte för snabb med att välja stad. Om du väljer med omsorg kan du se till att undvika bland annat dubbelbeskattning och andra onödiga utgifter. Titta på vad det kostar att resa till landet i fråga, hur pass bra du trivs i staden och hur nära du har till bekvämligheter.
  • Provbo på platsen – Har du besökt staden och landet många gångar har du säkerligen rätt bra koll, men den som vill köpa en bostad efter bara ett besök bör tänka om. Testa att först hyra en bostad i området och bo där under en så kallad testperiod. Det är stor skillnad mellan att bo tillfälligt på hotell och att ha ett vardagsliv.
  • Ta hjälp av en besiktningsman – Det är långt ifrån ovanligt att en bostad kan säljas i ”befintligt skick”, något som är mycket vanligt i Portugal och Spanien. När en sådan försäljning sker är det inte säljarens ansvar eller skyldighet att påtala eventuella brister och att anlita en besiktningsman som gör en grundlig kontroll är således ett måste.
  • Välj en svensk mäklare – I de allra flesta länder finns det svenska mäklare som kan hjälpa dig med ditt bostadsköp, men det är inte alltid lätt att få tag på en sådan. Skulle det vara så att du inte hittar en svensk mäklare rekommenderar vi att du har stenkoll på lagar och anlitar en advokat eller juridiskt ombud.