Vilka länder ska du resa till?

Det är inte bara härligt att resa, även planeringen av resan är rolig. Din stora resa börjar redan hemma vid köksbordet. Tänk igenom vilka länder du verkligen vill besöka och försök skapa en så bra resväg som möjligt.

Klassikern

Det finns flera varianter på jorden runt-klassiker, men den allmänna klassikern går österut. Från Sverige till billiga Sydostasien, som Thailand och Indien. Ner förbi Bali till Australien och Nya Zeeland. Vissa flyger sedan vidare till Sydamerika för att avsluta med USA, medan andra åker direkt till USA. Fijiöarna är också ett vanligt ställe att stanna till på. Det finns många fördelar med att åka en klassisk backpackertur: det är många som gjort det tidigare, så du hittar mycket information. Om det är första gången som du ska iväg och resa, och om du känner dig som en riktig nybörjare, kan det vara smart att satsa på klassikern. När du väl gjort en längre resa kommer du vara biten för livet, så du behöver inte oroa dig för att du inte kommer att våga åka till länder som du missat under första turen.

Resa öst eller väst?

Först och främst måste du ju inte resa österut. Det går lika bra att resa västerut, alltså att börja med Nordamerika. I alla fall nästan. Ofta är det billigare att resa österut än västerut. En till anledning att avsluta med USA (Kanada) är att det är dyrare att turista i Nordamerika (västvärlden), än på övriga kontinenter. Genom att avsluta i USA kan du bara använda pengarna som finns kvar. Istället för att du använder upp en massa pengar i början och har mindre kvar när du kommer till de billigare länderna.

Skapa egen resa

Om du ska skapa en egen resrutt kan det vara smart att först läsa på mycket. Du hittar mycket tips och inspiration på både resbloggar och resvloggar, men också på tidningssajter som Aftonbladet och Expressen och naturligtvis resemagasin som Vagabond. Titta runt, hör med andra som rest och samla massor av tips. Sedan måste du/ni bestämma er för era måsten, de ställen eller äventyr som ni verkligen vill uppleva. Om ni har fler önskemål än tid och pengar kan det vara klokt att skippa vissa saker denna gång. Det kan vara svårt att både hinna Indien, Thailand, Australien, tropiska öar, Brasilien, Sydafrika, Kenya och USA på tre månader. Skapa en resa som både fungerar ekonomiskt och logistiskt, så tar du/ni de andra äventyren om ett par år.